BRANDPOWER NIKOLA SARKOZI

Sarko Amerikanac

Za jednog predsednika teško da bi se pronašao gori scenario za početak mandata na čelu države od onog koji je snašao Nikolu Sarkozija

Tekst: Marko Petrović, novembar 2008

Već u prvim mesecima koje je provodio na čelu Francuske, ne samo Francuze, već i mnoge druge u svetu, više je zanimao njegov ljubavni život, nego namera da reformiše državu. Veću pažnju poklanjali su pitanju da li će se razvesti od Sesilije Albeniz, sa kojom je u braku bio jedanaest godina i kada će se venčati sa nekadašnjim supermodelom, Italijankom Karlom Bruni, koja je započela karijeru pevačice, nego Sarkozijevoj politici prema imigrantima. Išlo se čak dotle da je decembra 2007. godine, samo dva meseca nakon što se razveo, konzervativni dnevni list „Figaro”, koji snažno podržava Sarkozija, četvrtinu naslovne strane, inače rezervisane za političke vesti, odvojio za sliku Karle Bruni, iznad koje je stajao naslov „Predsednikova devojka”. Njena slika stajala je tik uz najavu teške nedelje za Sarkozija pred razgovore sa sindikalnim vođama koji su pretili štrajkom zbog reformi koje je predsednik najavio.

KOMUNIKACIJA GAFOVIMA

Ni sam Sarkozi se, međutim, nije trudio da sebi olakša položaj i popravi sliku o sebi. Sa gafovima je počeo još kao ministar unutrašnjih poslova, kada je 2005. godine, neposredno pre nego što su predgrađa Pariza i drugih velikih gradova zahvatili neredi, mlade delinkvente iz tih sredina nazvao „ološem”. Zbog toga su ga pojedini kritičari svrstali u istu kategoriju sa ultradesničarem Žanom Mari Lepenom. Potom je oktobra 2007. godine prekinuo intervju za američku televizijsku stanicu CBS, nakon što su ga upitali za tadašnju ženu Sesiliju. Tim intervjuom je, inače, trebalo da bude najavljena njegova prva zvanična poseta Sjedinjenim Američkim Državama. Sarkozi je ceo razgovor pred kamerama ocenio kao „glup”, a svog atašea za štampu, koji je zakazao intervju, nazvao je „imbecilom”. Pravi hit na internetu postao je i snimak na kome se vidi kako je Sarkozi ukorio tehničara koji mu je kačio mikrofon za kravatu, zbog toga što mu ovaj nije otpozdravio na njegovo „Zdravo”. Na jednom od, po francuskog predsednika neprijatnih snimaka koji se našao na internetu, Nikola Sarkozi čak i psuje čoveka koji nije želeo da se rukuje s njim.

PRVA DAMA U intervjuu „Veniti feru”, Sarkozijeva supruga priznala je da je bila zatečena kada je postala prva dama Francuske. „Sve mi je bilo neverovatno. Kako je moguće da ja, kao Italijanka, budem prva dama Francuske?“ pitala se. „Moja greška bila je u tome što sam se ludo zaljubila i nisam bila u stanju da procenim kakve će to sve razmere poprimiti”, kaže ona. Kao poznata pevačica, Karla Bruni početkom meseca je izdala svoj novi album pod nazivom „Kao da se ništa nije dogodilo”. U jednoj od pesama, koja je verovatno najviše uzburkala javnost, ona tiho pevuši o svojih trideset ljubavnika, uključujući i svog supruga, francuskog predsednika, i priznaje: „Ja sam dete, uprkos svojih četrdeset godina, uprkos svojih trideset ljubavnika”.


Čitajte više u štampanom izdanju magazina Brandomania

© 2008-2012 Freemental Communications. Sva prava zadržana. Naslovna O nama Partneri Uslovi korišćenja Kontakt