TOP 5 NAJPOZNATIJI HUMANITARCI

Bogati i slavni u borbi za bolji svet

Biti bogat i slavan, očigledno, više nije dovoljno, jer bogati i slavni sve više žele da se pokažu i kao humani. Poslednji primer daju Bil Gejts i Majkl Blumberg koji će u narednih pet godina izdvojiti fantastičnih petsto miliona dolara za borbu protiv pušenja. Toliko će, naime, osnivač „Majkrosofta’’ i gradonačelnik Njujorka, koji inače spadaju među najbogatije ljude sveta, izdvojiti na kampanju čiji će cilj biti da upozori ljude na opasnosti koje vrebaju od konzumiranja duvana, kao i na procene da bi u 21. veku čak milijardu ljudi moglo da umre od bolesti izazvanih pušenjem!

Tekst: Marko Petrović, novembar 2008

ANĐELINA DŽOLI • Ambasador dobre volje UNHCR-a • Član je odbora savetnika fondacije Yéle Haiti i zajedno sa mužem Bredom Pitom pomaže njihovom projektu za borbu protiv droge. Čak je i časopisu „Pipl“ dozvolila da na naslovnoj strani objavi njenu sliku u poodmakloj trudnoći, na šta su iz magazina uzvratili uplaćivanjem 500.000 dolara na račun ove humanitarne organizacije • Posećivala je izbegličke kampove u Darfuru (Sudan), Sijera Leoneu, Kambodži i Tanzaniji. Posetila je avganistanske izbeglice u Pakistanu, kojima je dala donaciju u vrednosti od milion američkih dolara.

Ona, inače, sama finansira sve svoje misije, a tokom putovanja boravi u uslovima u kakvim borave radnici UNHCR-a na terenu, bez ikakvih privilegija • Prema podacima iz poreske prijave, Anđelina Džoli i Bred Pit su tokom 2006. godine dali više od osam miliona dolara u dobrotvorne svrhe • Prvu godišnjicu majčine smrti, koja je umrla od raka, Anđelina i njen brat Džejms Hejven obeležili su tako što su poklonili poveću sumu „Kedars-Sinaju’’ (Cedars-Sinai), medicinskom centru u Los Anđelesu.

DŽORDŽ KLUNI • Član je Odbora poverenika organizacije „Združeni put“ (United Way), koja skuplja novac, robu i sve vrste dobrovoljnih priloga, i distribuira ih najjačim lokalnim projektima i dobrotvornim organizacijama • Kluni je glasnik mira Ujedinjenih nacija i suosnivač organizacije „Ne pred našim očima“ (Not On Our Watch) koja se bori protiv zločina širom sveta. Dosta vremena i energije posvetio je zaustavljanju zločina u Darfuru u Sudanu • Učestvovao je i u akcijama prikupljanja pomoći žrtvama 11. septembra i njihovim porodicama


Čitajte više u štampanom izdanju magazina Brandomania

© 2008-2012 Freemental Communications. Sva prava zadržana. Naslovna O nama Partneri Uslovi korišćenja Kontakt