BRANDPOWERAngela Merkel

Nemačka lejdi Tačer

„Način na koji Angela Merkel vlada predstavlja umetnost postepenog ostvarivanja velikih ciljeva. Oprezna, ali i uporna, ona samouvereno radi na dostizanju ciljeva koje je zacrtala’’, napisao je 2007. godine u magazinu „Tajm“ nekadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer.

Tekst: Marko Petrović, Foto: Guliver, avgust - septembar 2009.

Dok je 1989. godine radila kao istraživač u Institutu za fizičku hemiju istočnonemačke akademije nauka i umetnosti u Istočnom Berlinu, Angela Merkel nije ni pomišljala da se bavi politikom. Do tad nije ni učestvovala ni u kakvim političkim aktivnostima. Odmah nakon što je, krajem te godine, Berlinski zid srušen, Angela Merkel se priključila Demohrišćanskoj uniji (CDU) Istočne Nemačke. Jedanaest godina kasnije izabrana je za predsednicu Demohrišćanske unije, sada već ujedinjene Nemačke, a 2005. godine i za kancelara, kao prva žena u istoriji na toj poziciji. Ona je, istovremeno, i prva osoba koja je, posle ujedinjenja, na tu funkciju došla sa teritorije koja je, do sloma komunizma, bila pod uticajem Sovjetskog saveza, kao prva osoba rođena posle Drugog svetskog rata i kao prva koja je studirala prirodne nauke. Posle samo godinu dana provedenih na mestu kancelara Nemačke, na Forbsovoj listi sto najuticajnijih žena sveta zauzela je prvo mesto, a isti plasman zadržala je i u 2007. i u 2008. godini.

NAJUTICAJNIJA ŽENA SVETA

Na samom početku kancelarskog mandata, politički komentatori nisu joj predviđali sjajnu budućnost. Kao lider konzervativnih demohrišćana stala je na čelo vlade u kojoj su mnoge značajne pozicije držale soscijaldemokrate. Samo šest meseci kasnije, međutim, njena popularnost dosegla je neslućene visine, a rast nemačke privrede pripisivan je takozvanom „Merkel efektu“. „Način na koji Angela Merkel vlada predstavlja umetnost postepenog ostvarivanja velikih ciljeva. Oprezna, ali i uporna, ona samouvereno radi na dostizanju ciljeva koje je zacrtala’’, napisao je 2007. godine u magazinu „Tajm“ nekadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer.

Na spoljnopolitičkom planu ona balansira između tradicionalno bliskih veza Nemačke sa Sjedinjenim Američkim Državama, i potrebe da sarađuje sa Rusijom. Šestomesečno nemačko predsedavanje Evropskom unijom iskoristila je da dâ novi podsticaj evrointegracijama.

Prema Kisindžerovom mišljenju, Angela Merkel će istrajavati u reformama, pokazujući njihovu neminovnost, omekšavajući svoju rešenost da ih sprovede skromnošću, ali i širenjem uverenja da nema ni malo sumnje uostvaranje svojih namera. „Ukoliko to uspe, Angela Merkel postaće nemački ekvivalent britanskoj lejdi Margaret Tačer – drugačija po stilu, ali slična po rezultatima’’, zaključuje Kisindžer.

G8 – Pred penzijom Na nedavno održanom samitu G8 u italijanskom gradu Akvili, predsednica nemačke vlada iznela je stav da su svetski događaji i novo vreme jednostavno „pregazili“ G8 i da planetarni problemi ubuduće moraju da se rešavaju u neuporedivo širem društvu – u grupi G20.

Ekonomska kriza koja je zahvatila ceo svet krajem 2008. godine stavila je i Angelu Merkel i njenu vladu na ozbiljan test. Posle pada akcija na berzama širom sveta u septembru, nemačka vlada je odlučila je da bude jemac za „Hipo nekretnine“, jednu od najvećih hipotekarnih banaka, kako bi ona dobila kredit od trideset milijardi evra kod komercijalnih banaka i još dvadeset milijardi evra od „Bundesbanke“! Nakon što je vlada Irske, početkom oktobra, odlučila da garantuje za sve štedne uloge građana, što je izazvalo velike kritike, Angela Merkel je izjavila da vlada Nemačke nema nameru da uradi isto. Već sledećeg dana, međutim, izjavila je da bi vlada mogla da garantuje za štednju građana, ali se na kraju ispostavilo da je to samo bila izjava za unutrašnjopolitičku upotrebu i da nikakav zakon u tom smislu neće biti donet. Ta konfuzija je, međutim, dovela do velikog pada vrednosti deonica na berzama.

SVEŠTENIČKA KĆI

Iako je rođena u Hamburgu, koji se nalazio u zapadnoj, Saveznoj Republici Nemačkoj, Angela je do ujedinjenja dve Nemačke odrastala i živela u istočnoj, komunističkoj, Demokratskoj Republici Nemačkoj. Njen otac, Horst Kasner, protestantski sveštenik koji je studirao teologiju na Hajdelbergu, postao je pastor crkve u Kvicovu, zbog čega se cela porodica preselila u Templin, na oko osamdeset kilometara severno od Berlina. Njena majka Herlinda, koja je bila profesor engleskog i latinskog jezika, rođena je na teritoriji današnje Poljske, zbog čega Angela ima i poljske korene. Angela ima i tri godine mlađeg brata Markusa i deset godina mlađu sestru Irenu. Nekadašnji visoki funkcioner CDU, Gerd Langut, ocenio je u svojoj knjizi da to što je njena porodica sve vreme mogla slobodno da putuje iz Istočne u Zapadnu Nemačku, kao i to da su imali dva automobila, upućuje na zaključak da je Angelin otac imao „specifične“ odnose sa komunističkim režimom. Takva sloboda kretanja i standard bili bi inače nezamislivi za jednog sveštenika i njegovu porodicu u Istočnoj Nemačkoj.


Čitajte više u štampanom izdanju magazina Brandomania

© 2008-2012 Freemental Communications. Sva prava zadržana. Naslovna O nama Partneri Uslovi korišćenja Kontakt