BRAND ICON STING

Poruka u boci


Stingova pesma „Every breath you take’’ je pop-numera koja je najviše puta emitovana na radio talas ima za hvaljujući borbi za zaštitu Kišnih šuma u Amazonu. Jedna žaba, čak, nos i ime po njemu. Upravo Sting je upoznao Madonu i Gaja Ričija i krstio njihovog sina Roka, a na sajtu njegove fondacije jedva da se može pronaći po datak da je on predsednik. Spoj pristojnosti i energije rokenrola, u njegovom slučaju, sasvim je jedinstven. Kao i ljubav prema tantričkom seksu, koju zagovara u medijima.

Brandomania, avgust 2008

Pre dve godine, baš nekako u ovo doba, jedna velika muzička zvezda održala je koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi. Karte su planule, prostor ispred „Exitove’’ glavne bine bio je popunjen do poslednjeg mesta, iako festival još nije počeo, a domaća publika nastavila je da se suočava sa svetskim „profi“ standardima kada je reč o kvalitetu žive svirke, zvuku i trajanju koncerta. Bilo je dosta onih koji su otišli razočarani činjenicom da je Sting (da, to je bio on!) svoj deo posla uradio krajnje profesionalno, muzički savršeno, sa pristojnom gospodskom distancom i umerenim trajanjem svirke... Neki su smatrali da je trebalo da svoj repertoar popuni hitovima benda koji ga je izbacio u muzičku orbitu, ne sluteći da će se engleski veterani samo godinu dana kasnije okupiti na maratonskoj turneji.

SUPER BAND

I, tako, svi nostalgičari i poštovaoci ponovo okupljenog neverovatnog trija iz Londona imaće priliku da čuju kako, dvadeset četiri godine posle raspada, zvuče njihovi ljubimci, nekada ultrarevolucionarni „The Police’’. Mesto okupljanja je Ušće, a datum koncerta 24. jun 2008. godine. Povratnička turneja ovog benda (Reunion tour) počela je 28. maja prošle godine u Vankuveru i do sada je uspela da obori dva rekorda - po profitu i po poseti. Na polovini turneje, posle sedam meseci, načinjen je presek i ustanovljeno je da su „The Police’’ uspeli da prodaju 2,2 miliona karata! Časopis „Bilbord’’, svakako najkompetentniji list svetske muzičke industrije, proglasio je The Police Reunion Tour turnejom godine. Podrazumeva se da je ova turneja brižljivo osmišljena i tehnički savršeno isplanirana, pa tako bend za svoj koncert na Ušću dovozi trideset šlepera opreme, dva šlepera sa specijalnim agregatima, a ekipa tehničara i inženjera doputovaće u Beograd sa sedam autobusa. I njihova bina je ogromna: široka je gotovo šezdeset, a visoka oko dvadeset metara.

Da, kratko smo trajali, ali samo zato što smo strastveno brinuli o muzici. Svađali smo se mnogo, i sada se svađamo. Danas, ipak, mnogo bolje manevrišemo. Svi smo u međuvremenu odrasli, postali ozbiljni ljudi i naučili taktike, pa je sada sasvim fino.

Od samog početka, „The Police’’ je smatran za jedinstven bend. Na koncertima su u stanju da ionako impresivan zvuk iz studija pretvore u nešto natprirodno. Kombinujući kontrolisanu energiju i izazovnu melodiju, Sting, Stjuart Koplend (bubnjevi) i Endi Samers (gitara) svirali su instinktivno, improvizujući kao džez trio uz divlju energiju rok benda, što je bio spoj koji im je obezbedio status ključnih muzičara epohe. Počeli su da se probijaju u periodu kad je pank groznica zahvatila muzičku scenu, krajem sedamdesetih. Svaki član je došao iz različitog muzičkog sveta: Samers je svirao u „The Animals”, “Soft Machine“ i sa Kevinom Ejersom, Koplend je bio član “Curved Air“ i, samostalno, kratko nastupao kao „Klark Kent’’, dok je Sting svirao u raznim grupama koje su izvodile džez fuziju. Bend je nebrojeno puta potvrdio svoju virtuoznost, ubacujući sopstvene delove u rege gruv i kompleksne aranžmane. Uz Samersovu energičnu i inovativnu svirku na gitari, Koplendovu varljivo složenu kombinaciju ritmova i Stingov ravnomeran bas i uzvišen vokal, „The Police’’ su, bez sumnje, bili najodvažniji predstavnici žanra, u to vreme poznatog kao „novi talas’’ (new wave). Albumi „Outlandos d’Amour“ (1978), „Reggatta de Blanc” (1979) i „Zenyatta Mondatta“ (1980), hitovi poput „Roxanne“ i “Message In A Bottle“ i prve nagrade „Gremi’’, predstavljali su tek uvertiru za dupli platinasti album „Ghost In The Machine“ (1981) a zatim i „Synchronicity“ (1983), njihov najbolji album koji im je doneo tri „Gremija’’ i ultra hit „Every Breath You Take”. Ovo je možda i najpopularnija balada zlatnih osamdesetih jer je do 2005. godine emitovana na radiju osam miliona puta!


Čitajte više u štampanom izdanju magazina Brandomania

© 2008-2012 Freemental Communications. Sva prava zadržana. Naslovna O nama Partneri Uslovi korišćenja Kontakt