NOVA PRAVILA USPEHA Branislav Grujić, „PSP Farman”

Između američke krize i ruskih para

Mnogo snažnije zemlje od nas povlače dramatične poteze i čuvaju svoju berzu, a mi se u Srbiji ponašamo kao da ležimo na plaži i uživamo, a niko nam nije javio da se približava orkan.

Tekst: Dragan Stojčević, novembar 2008

Nedavno je u svim važnijim medijima osvanula njegova hrabra izjava: „Ako zapadne banke počnu da se ljuljaju, sasvim je normalno da će spasavati sopstvenu osnovnu ćeliju, a povlačiće pare iz udaljenih filijala, tako naš bankarski sektor može postati nelikvidan. Zato Srbija mora da bude spremna da mnoge obećane pare i investicije neće nikad doći. U Srbiji je generalno autistična atmosfera, smatra se da celokupna finansijska kriza koja je prodrmala ceo svet i velikom brzinom se proširila na Evropu neće uticati na srpsku ekonomiju.“

Privrednik koji gradi u Rusiji, kaže da je tamo sve u redu i da mu poslovi idu po planu. A, svetsku krizu u odnosu na Srbiju procenjuje kao opasnost, jer smo ‚‚slabo i plitko tržište i ako se sa našeg tržišta povuče nekoliko stotina miliona evra, to može da izazove velike potrese. Dok vlade svih zemalja već danima zasedaju i svi ministri neprestano aktivno učestvuju u stabilizaciji finansijskih institucija, guverneri banaka se trude da nateraju komercijalne banke da sarađuju među sobom i svi traže način da se finansijska kriza ne prelije na realni sektor kako bi se izbegla recesija, u Srbiji vrlo olako dozvoljavamo sebi da ne razmišljamo šta će biti. Mnogo snažnije zemlje od nas povlače dramatične poteze i čuvaju svoju berzu, a mi se u Srbiji ponašamo kao da ležimo na plaži i uživamo, a niko nam nije javio da se približava orkan.” kaže direktor kompanije „PSP Farman”, Branislav Grujić.

Podjednako ga cene i Rusi i Amerikanci, ali i naši građevinci diljem bivšeg Sovjetskog Saveza. Za njega kažu da je nešto posebno. Valjda zato što je savladao najbrže svetske tehnologije. Cenio ga je i pokojni premijer Zoran Đinđić, u čijem je rokovniku, dan pred smrt, bilo zapisano: „Dolazi Gruja iz Moskve”. Sa Filipom Cepterom, takođe, planira poslove na domaćem i inostranom tržištu. Rado se odazvao pozivu „Brendomanije” i podelio sa nama dragocenih 45 minuta, negde na pola puta između Moskve i Beograda, što je jedna od njegovih najčešćih putničkih relacija. Otac je dvoje dece, zet proslavljene prve „Zvezdine’’ zvezde, Bore Kostića, i rado govori o uspesima i raskrsnici - omiljenoj Srpskoj destinaciji.


Čitajte više u štampanom izdanju magazina Brandomania

© 2008-2012 Freemental Communications. Sva prava zadržana. Naslovna O nama Partneri Uslovi korišćenja Kontakt